07 martie 2016

Gânduri pentru feminitatea lumii


Trăim într-o lume preponderent androgerontocrată, adică, pentru a fi pe înțelesul tuturor, o societate omenească condusă de bărbați, dar nu de bărbați tineri și întreprinzători, cu gândul la viitorul lor și al copiilor lor, ci de niște boșorogi superbogați, care, după ce s-au jucat în copilărie cu mașinuța și pistolul cu apă, apoi la maturitate cu Lamborghini-ul  și carabina de vânătoare, ajunși la bătrânețe se joacă cu destinele a milioane de ființe omenești, pe care le mută și strămută pe harta planiglobului terestru, după cum le vine lor pofta. Imaginându-se niște mici dumnezei,  învârt cu degetele lor decrepite, dar și cu miliardele lor mucegăite, planeta Terra, împreună cu  restul de 99,99 % din locuitorii ei, după cum vrea mușchiul lor fleșcăit. 

În această lume aproape sută la sută masculină, competitivă, agresivă, femeia își vede de treburile ei și repară stricăciunile bărbatului: dacă bărbatul ucide o viață, eroic, în luptă, femeia naște o viață, în dureri, neștiută și nedecorată de nimeni; dacă bărbatul apasă pe trăgaci și ia o viață, femeia apasă cu grijă, pansamentul steril, pe o rană în spitalul ambulant, salvând o viață; dacă bărbatul distruge cartiere întregi cu o singură apăsare pe butonul ce lansează racheta ucigașă, femeia adună din molozul dărâmăturilor ceea ce se mai poate salva și-și continuă viața, în bejenie, alături de copiii ei; dacă bărbatul se laudă cu fildeșii elefantului  sau cu coarnele cerbului pe care l-a ucis, expunându-le pe perete, femeia nu se poate lăuda, afișând pe același perete, scutecele copiilor pe care i-a crescut.


În această lume dominată de violența masculină, de instinctele lui teritoriale, de aroganță și trufie, viețuiește împreună cu noi, în tăcere și umilință, partea feminină a planetei, truditoare în fabrica de textile din Bangladesh, în uzina ce produce automobile în China, pe plantațiile de ceai din India sau  sub soarele neiertător al deșertului african.
Aproape tot ceea ce face bărbatul, a ajuns să facă și femeia, de la spartul lemnelor, la condusul camioanelor de mare tonaj, la pilotarea avioanelor supersonice, până la ieșirea în spațiul cosmic. Lucru care, din păcate, cu puține excepții, nu se poate spune și despre bărbat, acesta considerând multe din muncile femeii ca fiind „cîh”, cum ar fi schimbatul scutecelor sau spălatul vaselor.
De-a lungul evoluției societății omenești, femeia l-a însoțit pe bărbat în toate acțiunile lui, la arat, la semănat, la culesul roadelor, la creșterea animalelor, la construcția colibelor sau a caselor. Lucru care nu se poate spune, din păcate, și despre bărbat, care a stat cam departe de treburile femeiești, preferând narghileaua, taverna, jocul de table sau, mai recent, telecomanda ,...prietenii știu de ce!

Tot ceea ce înseamnă creație a vieții, grijă, atenție, răbdare, bunătate, blândețe, ocrotire, sunt atributele feminității. Bărbatul pare a fi, în construcția vieții, un fel de unealtă de forță a femeii, având mai mult rolul de animal de povară și de brută bună de pus la muncile grele, precum și pentru a face selecția genelor mai rezistente, pentru generația următoare. De fapt, după ultimele cercetări din genetică, cromozomul Y,  cel responsabil cu generarea sexului masculin al embrionului uman, se pare că va dispărea în viitor, deoarece și-a pierdut, de-a lungul evoluției biologice, 95 % din gene. Adică, noi, masculii, mai suntem ținuți de natură, așa, cam până când femeile noastre vor avea în locul nostru roboți care să ne înlocuiască total forța fizică, după care, pa, microbiștilor, la groapa de gunoi a istoriei cu voi, trăiască clonarea speciei umane! 

Cea mai liniștită și armonioasă relație între femeie și bărbat pare a fi cea din tribul Hadza, din Tanzania, un fel de semi-matriarhat, unde femeia este cea care îl alege pe cel cu care vrea să aibă urmași, este total independentă de bărbat, locuiește împreună cu copiii în colibă, crescându-i și educându-i singură; bărbatul, ca vânător și culegător, are obligația să-i asigure hrana, atât ei cât și copiilor făcuți cu ea. Nu divorț, nu gelozii, nu scandaluri, nu alcoolism și violență domestică, nu copii lăsați pe drumuri prăfuite sau în grija statului! Se confirmă astfel ideea genială că, pentru a evita un divorț, cel mai bine este să nu te căsătorești!


Femeie din tribul Hadza, întrebându-se  de ce divorțează suedezele. Sursa:pinterest.com



Religiile au așezat femeia, cu mici și neînsemnate excepții, pe o treaptă inferioară bărbatului, având chiar și în zilele noastre o poziție umilitoare în anumite societăți asiatice și nord-africane, această atitudine reflectând de fapt raporturile de subordonare existente în societățile respective, unde bărbatul, indiferent de gradul de încrețire a creierului, reprezintă în cadrul familiei un fel de zeitate cu puteri absolute.

În general, religiile au avut o mare doză de misoginism, unele  excluzând cu totul feminitatea din alcătuirea și funcționarea Universului, din actul creației, exemplul cel mai la îndemână fiind chiar creștinismul, unde Sfânta Treime, este compusă din Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, nimic de genul feminin!
În Egiptul antic, exista chiar credința că lumea a fost creată de zeul Atum, care și-a slobozit sămânța pe Pământ, de aceea faraonii, în timpul unor ceremonii religioase, făceau în public un lucru foarte rușinos, după normele de conduită civică de azi, în apa Nilului, pentru a menține nivelul apei ridicat și pentru a nu avea secetă, asigurând astfel bogăția recoltelor.
Nici pomeneală de femeie în toate aceste ceremonii, ca și cum ele n-ar fi existat, de unde tragem concluzia că în zorii civilizației umane s-a supraevaluat bărbatul, neglijându-se total femeia. 


Practici de asigurare a fertilității în Egiptul antic,
din care lipsește principiul feminin al Universului.
Sursa:lupuldacicblogg.wordpress.com


E ca și cum astăzi l-am vedea pe domnul președinte Iohannis urcându-se singur, fără prima doamnă, pe o barcă pneumatică, pe râul Dâmbovița,  și și-ar da jos chiloții, practicând ritualul faraonilor de acum câteva mii de ani, pentru a asigura prosperitatea agriculturii românești, iar episcopii ar cânta pe mal, spunându-ne că n-are rost să refacem sistemul de irigații al țării, deoarece este mult mai rentabil să asigurăm recolte bogate prin ritualul  de fertilitate al președintelui.

Geea, sau Gaia, mama tuturor zeilor în mitologia greacă, personificarea Pământului, este unul din puținele exemple când principiul feminin al Universului îl precede pe cel masculin într-o religie. Dacă e ușor de înțeles de ce pentru înțelepciune a fost atribuită o zeitate feminină,  iar  pentru frumusețe, una la fel, e greu totuși de priceput de ce  domeniul vânătorii a fost atribuit unei divinități feminine, Artemis, știut fiind că vânătoarea a fost dintotdeauna ocupația bărbaților, din cele mai vechi timpuri și până la Ion Țiriac. 

Chinezii se pare că au fost cei mai echilibrați și cei mai echitabili, atribuind roluri identice atât principiului feminin cât și celui masculin în existența și funcționarea Universului, Yin și Yang fiind forțele primordiale și complementare care alcătuiesc întreaga existență.


Partea feminină Yin și partea masculină Yang ,
două energii complementare ale Universului. Sursa:
declineoftheempire.com


Pentru cei cu educație tehnică, cel mai simplu exemplu al complementarității energiilor yang și yin îl reprezintă ansamblul șurub-piuliță. La întrebarea, care din cele două piese este mai importantă, răspunsul îl poate intui oricine: ambele au aceeași importanță, nici una nu-și justifică existența în lipsa celeilalte. 




Principiile Yang și Yin în tehnică: șurubul și piulița. Sursa:donica.home.ro




Odată cu dezvoltarea societății industriale în emisfera nordică a planetei, femeia a fost încurajată de gânditorii vremii, bărbați, bineînțeles, să-și ceară drepturile și să pretindă aceleași locuri de muncă ca și bărbații. Și le-a cerut și, ceea ce a obținut, a fost o corvoadă în plus, trebuind să muncească și cot la cot cu bărbatul, în uzină, și acasă, scutind salariul menajerei și pe cel al bonei. 

După ce mulțimile de proletari au obținut, cu ajutorul sindicatelor, dreptul la timp liber și la concediu de odihnă plătit, s-a dezvoltat încet, încet, economia timpului liber și a sporturilor, un foarte bun mijloc pentru defularea agresivității masculine, un excelent surogat al războaielor, dar care, din păcate, a dus la izolarea și mai mult a femeii, cu toate drepturile ei obținute, căci, în timp ce soții lor urlau pe stadioane, ele rămâneau acasă la schimbat de scutece, la plimbat aspiratorul pe covor sau la jonglat cu  polonicul deasupra oalei cu ciorbă. Doar când la stadion pierdea echipa cu care ținea soțul, cele mai înțelepte le sugerau subtil, când ajungeau acasă, să se răzbune, cu bătătorul de covoare, pe acarienii ascunși în dreptunghiul persan din sufragerie!


Colosseum-ul modernității, unde se revarsă agresivitatea masculină.
Sursa:unica.ro
Microbist proaspăt sosit de la stadion, convins de soție să se răzbune pe acarienii din covor.
Sursa:curentul.net


Ceea ce mi se pare extrem de interesant, este faptul că în țările nordice ale Europei, unde religia ocupă azi un loc din ce în ce mai redus în viața societății, femeile au fost masiv promovate în funcții de conducere politică, la paritate cu bărbații, fiind practic societăți aproape matriarhale, unde politica de stat are o orientare de protejare a femeii și a copilului, uneori chiar într-un mod excesiv, și unde bărbatul nordic a cedat foarte mult din autoritatea și comoditatea tradițională a celui din sud , acesta trecând destul de des pe la bucătărie și pe la curulețul căcăcios  al copiilor. Rămâne ca societatea suedeză să-i convingă  și pe zecile de mii de refugiați asiatici și nord-africani, proaspăt sosiți pe sol scandinav, să schimbe coctailul Molotov și centura  explozivă, cu biberonul și pamperșii.


Bărbat suedez al mileniului trei, un bărbat pe care și  
l-ar dori orice femeie din lume, cel puțin în ipostaza asta!
Sursa:http://theeconomist.com


Tinere suedeze, bucurându-se de egalitatea în drepturi  cu bărbații.
Sursa:camillastenmark.wordpress.com



Având un organism mult mai complex decât al bărbatului, o fiziologie mult mai complexă decât a partenerului ei, în care intervin mult mai multe categorii de hormoni, fiecare generându-i un alt comportament, în funcție de ipostaza vieții, femeia a fost tot timpul greu de înțeles de către bărbați, ea trebuind să joace pe rând sau simultan mai multe roluri. Să ne gândim numai la prolactină, hormonul care declanșează secreția de lapte matern, care modifică radical comportamentul femeii, orientând-o preponderent către bebeluș, care devine centrul atenției ei, neglijându-l aproape total pe partenerul de viață.

Din această neînțelegere a comportamentului feminin de către bărbat, a rezultat enervarea, smulsul părului din cap, lovirea pereților cu capul, mirarea, uimirea, deznădejdea, visarea, frustrarea, gelozia, urletul la pereți, neîncrederea, căzutul în genunchi, speranța și imaginația acestuia, în urma cărora au apărut cele mai frumoase poezii, cele mai armonioase compoziții muzicale și cele mai enigmatice picturi, femeia fiind astfel și neîntrecută muză în inspirația operelor de artă, eternul și farmecul feminin fiind sursa inspirației unei bune părți din patrimoniul cultural al omenirii.

Enigmaticul surâs al Giocondei, un secret știut numai de
Leonardo da Vinci și de cea care i-a fost model!
Sursa:romaniatv.net


„În spatele unui bărbat puternic se ascunde o femeie puternică!”
Am auzit de nu știu câte ori această propoziție și cred că este adevărată, dar aș nuanța puțin afirmația: poate că în spatele unui bărbat care a acționat într-un anumit fel, de succes, în final, pentru el, s-a aflat intuiția feminină din spatele acestei acțiuni, acea sclipire de înțelepciune și de bună măsură a lucrurilor care, spuse prin cuvinte simple, au influențat spre bine, în general, acțiunile bărbatului. 

Bine, bine, Gică, s-ar putea să-mi spui, da` numai de bine zici despre eternul feminin? Nimic despre bârfă, invidie, gelozie, intrigi sau păruiala dintre femei?

Păi, pune-te și tu în locul meu, prietene! Conviețuiesc sub același acoperiș cu patru reprezentante ale sexului opus, adică nevastă-mea plus cele trei încercări nereușite ale mele de a face un băiat! Tu ce-ai face în locul meu?! Când mă gândesc și la cromozomul Y, care nu e deloc de partea mea, instinctul de conservare mă îndeamnă să stau cuminte și să scriu despre ele numai de bine! Mai ales acum, de ziua lor!

George Balaur, 07 martie 2016, Mangalia

Puteți vedea celelalte articole în partea dreaptă, sus, în Arhiva blog.







Niciun comentariu: