A doua impresie puternică de ”deja entendu”, alături de ”sonata lunii” a fost când am auzit, tot la radio, în copilărie, pe la vârsta de 12 ani, cuvântul ”yoga”. Am fost puternic atras de subiectul discuției și m-a fascinat extraordinar ideea că omul își poate modela viața, prevenind bolile, având o existență senină, spirituală, chiar într-o lume agitată. Modul de alimentație, asanele practicate, exercițiile de respirație și de meditație, pot crește enorm gradul de conștiință al individului, putând evita astfel, pe parcursul vieții, multe din capcanele materialismului și ale consumismului capitalist. Fericirea e găsită în lucrurile esențiale, în simplitate și într-o atitudine relaxată a minții în momentele stresante ale vieții.
Cartea aceasta a jucat un rol fundamental în viața mea. Am citit-o pe când eram în liceu, împrumutând-o de la cineva, când m-am și apucat să execut anumite asane. Curios este că am executat din prima încercare asana shirshasana, stând în cap, perfect, lucru care m-a mirat și pe mine. Cred că, într-o viață anterioară, am avut de-a face cu disciplina yoga. Am practicat apoi în internat, la liceu, timp de vreo doi ani de zile, câteva asane, fiind un fel de ciudățenie în internat. Nu am găsit cartea, ca s-o cumpăr, deși îmi doream lucrul ăsta.
N. C. Tufoi - Yoga-izvor de sănătate, cartea care mi-a schimbat fundamental viața în bine. |
A doua oară când am întâlnit această carte a fost la vârsta de 32 de ani, la un coleg de muncă. L-am rugat să mi-o împrumute și am retrăit bucuria recitirii ei. La fel, fiind un tiraj foarte redus, n-am mai găsit-o pentru a o cumpăra.
Am găsit-o, în sfârșit, în 2012. E considerată, chiar de către specialiștii din India, una dintre cărțile cele mai bune despre hatha-yoga, mai ales că este ilustrată chiar cu imaginile autorului. M-a impresionat și povestea de viață a domnului N.C. Tufoi, suferințele prin care a trebuit să treacă și faptul că, printr-o tenacitate extraordinară, prin practica yoga a reușit să scape de o boală cumplită. Mă impresionează și modestia lui, fiind practic necunoscut în România. Dacă practica yoga s-ar introduce în școli și oamenii ar fi educați de mici copii să respecte o viață cumpătată, în simplitate și naturalețe, cheltuielile cu sănătatea ale societății ar fi reduse practic cu 90 %, am avea mai multă armonie între oameni, mai multă înțelegere și compasiune. Din păcate, această disciplină este aproape necunoscută în România, mulți crezând că este o religie, alții crezând c-ar fi o sectă religioasă. Cuvântul ”yoga”, înseamnă în sanscrită: a uni, unire, înjugare. Este interesant că seamănă cu cuvântul românesc ”jug” și cu cel englezesc ”yoke” (jug). Deci, practicile yoga au în vedere să dezvolte, să întărească şi să unească armonios structura psiho-fizică a individului, încadrându-i evoluţia în legile naturii, care guvernează energii subtile şi ritmuri armonioase. Omul, microcosmos, concentrează în el în stare de potenţă latentă, toate forţele părintelui său, natura, macrocosmosul.
Se găsește de vânzare pe internet, pe site-ul Okazii.ro sau pe librării online.
O puteți, de exemplu, cumpăra de aici.
O puteți, de exemplu, cumpăra de aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu